‘Als Gastronomixs er niet was had ik een nóg grotere boekenkast moeten hebben’

donderdag 18 juli 2019 in Gastronauten
‘Als Gastronomixs er niet was had ik een nóg grotere boekenkast moeten hebben’

Lessen van Cas

Deze jonge chef en ondernemer volgde zijn opleiding onder andere aan de Cas Spijkers Academie. Hij kreeg nog les van meneer Spijkers zelf en werd daarnaast geïnspireerd door het hoge niveau van zijn medeleerlingen. ‘Iedereen werkte bij topzaken en we lieten elkaar graag zien wat daar gebeurde en wat we konden’. Ervaring deed hij op bij diverse sterrenzaken en onlangs kreeg hij de kans om samen met zijn vriendin Ellis zijn eigen zaak te openen. Met zijn tweeën runnen ze sinds 3 maanden restaurant Het Gerecht in Roermond met ongeveer 24 couverts per avond.

Creatieve uitdagingen

Cederik staat alleen in de keuken en tijdgebrek is momenteel zijn grootste uitdaging. ‘Met een keukenteam is het mogelijk om gerechten te laten bestaan uit vele handelingen, in mijn eentje is dat gewoon niet mogelijk. Ik heb mezelf dan ook opgelegd om mijn gerechten uit maximaal 5 componenten te laten bestaan. Maar ook dan kun je fantastische gerechten maken. In mijn enthousiasme om te willen werken met de mooiste producten vergeet ik soms ook nog wel eens te letten op bijvoorbeeld de inkoopprijzen, maar daar let ik dankzij mijn boekhouder steeds beter op.’

‘Een smaakcombinatie is altijd mijn startpunt op Gastronomixs’ 

Van smaakcombinaties naar componenten

Cederik vernieuwt zijn hele menu om de 5 weken. Hoe werkt zijn creatieve proces? Cederik: ‘gerechten ontstaan bij mij niet op vaste momenten. Als ik een idee heb schrijf ik dat op in mijn kladblokje en werk ik dit later uit. Inspiratie haal ik veel uit kookboeken, maar het kan ook uit een compleet andere hoek komen. Laatst wilde ik een dessert met yoghurt maken. Toevallig was ik die middag in het tuincentrum en de rozengeur inspireerde me. Ik heb het boek ‘Smaakvrienden’ erbij gepakt en vond lychee als passende combi. Met deze basis (roos, yoghurt, lychee) ben ik op Gastronomixs gaan zoeken naar passende componenten en dat heeft een superlekker dessert opgeleverd (zie foto). Deze manier van werken gebruik ik meestal, een smaakcombinatie is altijd mijn startpunt. Vervolgens ga ik met die ingrediënten op zoek naar bereidingen op Gastronomixs en daarmee ga ik de keuken in.’

Zijn 3 favoriete componenten

Zijn boekenkast is groot, maar als Gastronomixs er niet was zou deze nóg groter moeten zijn geeft Cederik aan. Hij heeft sinds de lancering van Gastronomixs een account en heeft dus al flink wat uurtjes op Gastronomixs doorgebracht. Hieronder deelt hij graag een aantal van zijn favoriete componenten met je: 

  1.  Geïmpregneerde komkommerparels
    ‘De komkommer wordt door deze bereiding een beetje transparant en met de gembermarinade die je gebruikt is dit vooral een heel lekker component dat goed samengaat met een tartaar van zalm en watermeloen.’
  2.  Olijfcakejes
    ‘Olijf heeft een mooie Mediterrane smaak, die smaak gebruik ik graag. In mijn nieuwe menu heb ik bijvoorbeeld een gerechtje gemaakt met corvina, antiboise, cakeje van zwarte olijf, crumble van zwarte olijf en zwarte rijst.’
  3.  Zoete spekjesdressing
    ‘Deze is vooral favoriet omdat het een recept van mijzelf is ;). Maar het is ook echt een lekkere dressing die het geweldig doet in een zomerse salade.’

Fris dessert van lychee, roos en Griekse yoghurt

Zoals je eerder hebt kunnen lezen bracht de rozengeur in het tuincentrum Cederik tot een idee voor een dessert, het uiteindelijke gerecht zie je hieronder. Op Gastronomixs vond hij hiervoor de lychee-espuma en de lychee yoghurtsorbet, die hij combineerde met een marshmallow van rozen, mousse van Griekse yoghurt met limoen en een crumble van yoghurt. 

Jouw ervaringen delen?

We zijn altijd op zoek naar gebruikerservaringen, dus mogen we jou ook eens interviewen over jouw keuken en welke rol Gastronomixs daarin speelt? Laat het ons weten!

Heb je nog geen account op Gastronomixs maar wel geïnspireerd door het verhaal van Cederik? Ervaar dan wat Gastronomixs voor jou kan betekenen door het platform 2 weken gratis te proberen!

Probeer 2 weken gratis